Милосердия двери отверзи ми, благословенная Богородице, сильне на тя надеющейся!
АКАФИСТ ВЗЫСКАНИЕ ПОГИБШЕГО
КОНДАК 1
Святой Боже , Святой Крепкий , Cвятой Безсмертный :
помилуй нас . ( Читается трижды с крестным знамением и поясным поклоном )
Все естество Ангельское безпрестанно славит Пресвятое Имя Твое , Иисусе ,
Свят Свят Свят вопиюще , мы же грешнии на земле бренными устнами воспеваем : Аллилуия ! Аллилуия ! Аллилуия !
ИКОС 1
Господи ! Ты прибежище мое от скорби обдержащие мя . Ты Господи , Радость моя ! Избави мя от обышедших мя . Да будут слова уст моих и помышления сердца моего благоугодны пред Тобою , Господи , твердыня моя и избавитель мой !
Господи ! Отверзи уста мои , и уста мои возвестят хвалу Твою .
Ибо так говорит Высокий и Превознесенный , Вечно живущий - Святой Имя Его ! Укажи мне , Господи , пути Твои , и научи меня стезям Твоим .
Направь меня на Истину Твою , и научи меня , ибо Ты Бог Спасения моего :
на Тебя надеюсь всякий день . Ибо Слово Господне право , и все дела Его верны . Аминь , аминь , аминь .
КОНДАК 2
Радуйся , Святая Святых большая . Богородице Дево , радуйся ,
Благодатная Мария , Господь с Тобою : благословенна Ты в женах и благословен плод чрева Твоего , яко Спаса родила еси душ наших .
Святой Боже , Святой Крепкий , Святой Безсмертный :
помилуй мя .
ИКОС 2
Пресвятая Троица помилуй нас : Господи очисти грехи наша :
Владыко , прости беззакония наша : Святой посети и исцели немощи наша ,
Имени Твоего ради .
Господи помилуй : Господи помилуй : Господи помилуй .
Слава Единому Господу Отцу и Сыну и Святому Духу ,
и ныне и присно и во веки веков .
Аминь , аминь , аминь .
КОНДАК 3
Достойно есть яко воистинну блажити Тя Богородицу , Присноблаженную и Пренепорочную и Маму Бога нашего . Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим , без истления Бога Слова рождшая ,
сущую Богородицу Тя величаем .
помилуй мя .
ИКОС 3
Помилуй мя , Боже , по велицей милости Твоей , и по множеству щедрот Твоих очисти беззаконие мое . Наипаче омый мя от беззакония моего , и от греха моего очисти мя ; яко беззаконие мое аз знаю , и грех мой предо мною есть выну . Тебе Единаму согреших и лукавое пред Тобою сотворих , яко да оправдишися во словесех Твоих , и победиши всегда судити Ти . Се бо , в беззакониих зачат есмь , и во гресех роди мя мама моя . Се бо , истину возлюбил еси ; безвестная и тайная премудрости Твоея явил ми еси . Окропиши мя иссопом , и очищуся ; омыеши мя , и паче снега убелюся . Слуху моему даси радость и веселие ; возрадуются кости смиренныя . Отврати лице мое от грех моих и вся беззакония моя очисти . Сердце чисто созижди во мне , Боже , и дух прав обнови в утробе моей . Не отвержи мене от лица Твоего и Духа Святого не отыми от мене . Воздаждь ми радость Спасения Твоего и Духом Владычним утверди мя . Научу беззаконныя путям Твоим и нечестивые к Тебе обратятся . Избави мя от кровей , Боже , Боже Спасения моего ; возрадуется язык мой правде Твоей . Господи устне мои отверзеши , и уста мои возвестят хвалу Твою . Яко аще бы восхотел еси жертвы , дал бых убо : всесожжения не благоволиши . Жертва Богу дух сокрушен , сердце сокрушенно и смиренно Бог не уничижит . Ублажи , Господи , благоволением Твоим Сиона , и да созиждутся стены Иерусалимския . Тогда благоволиши жертвы правду , возношения и всесожегаемая , тогда возложат на алтарь Твой тельцы .
Аминь , аминь , аминь .
КОНДАК 4
Рождество Твое Богородице Дево , Радость возвести всей Вселенной : из Тебе бо возсияло Солнце правды Христос Бог наш , и разрушив клятву , даде благословение , и упразднив смерть , дарова нам живот вечный . Преславная Приснодево , Мама Христа Бога , принеси нашу молитву Сыну Твоему и Богу нашему , да Спасет Тобою души наша .
помилуй мя .
ИКОС 4
Упование мое Отец , прибежище мое Сын , покров мой Дух Святой : Троица Святая слава Тебе .
Отче наш , Иже еси на Небеси : Да святится Имя Твое : да приидет Царствие Твое : да будет воля Твоя : яко на Небеси и на земли : Хлеб наш насущный даждь нам днесь : и остави нам долги наша , якоже и мы оставляем должникам нашим : и не введи нас во искушение , но избави нас от лукаваго : ибо Твое есть Царство и Cила и Слава во веки. Аминь.
Господи Иисусе Христе , Сыне Божий , молитв ради Пречистыя Твоея Мамы и всех святых , помилуй нас .
Царю Небесный , Утешителю , Душе Истины , Иже везде сый и вся исполняяй , Сокровище благих и жизни Подателю , прииди и вселися в ны , и очисти ны
от всякия скверны , и Спаси, Блаже, души наша .
помилуй мя .
Аминь , аминь , аминь .
КОНДАК 5
Мама Божия Пречистая воззри на мя грешнаго , и от сети дьявола избави мя , и на путь покаяния настави мя , да плачуся дел моих горько . Богородице Дево , от видимаго и невидимаго зла сохрани мя , Пречистая , и приими молитвы моя , и донеси я Сыну Твоему , да даст ми ум творити волю Его .
помилуй мя .
ИКОС 5
Да воскреснет Бог и расточатся врази Его , и да бежат от лица Его ненавидящии Его . Яко исчезает дым , да исчезнут ; яко тает воск от лица огня , тако да истребятся беси от лица любящих Бога и знаменующихся крестным знамением и в веселии глаголющих : Радуйся , Пречестный и Животворящий Кресте Господень , прогоняяй бесы силою на тебе пропятаго Господа нашего Иисуса Христа , во ад сошедшаго и даровавшаго нам тебе Крест Свой Честный на прогнание всякаго супостата . О , Пречестный и Животворящий Кресте Господень ! Помогай ми со Святою Госпожею Девою Богородицею и со всеми святыми во веки .
Аминь , аминь , аминь.
КОНДАК 6
Не имамы иныя помощи , не имамы иныя надежды , разве Тебе , Владычице .
Ты нам помози , на Тебе надеемся , и Тобою хвалимся , Твои бо есмы рабы ,
да не постыдимся . Воистину Богородицу Тя исповедуем , Cпасеннии Тобою ,
Дева Чистая , c безплотными лики Тя величающе .
помилуй мя .
ИКОС 6
Господи Иисусе Христе , Сыне Божий , ради честнейшия Мамы Твоея , и безплотных Твоих Ангел , Пророка и Предтечи и Крестителя Твоего , богоглаголивых же апостол , светлых и добропобедных мученик , преподобных и богоносных служителей Отца , и всех святых молитвами , избави мя обстояния бесовскаго . Ей , Господи мой и Творче , не хотяй смерти грешнаго , но якоже обратитися и живу быти ему , даждь и мне обращение окаянному и недостойному ; изми мя от уст пагубного змия , зияющаго пожрети мя и свести во ад жива .
Ей , Господи мой , утешение мое , Иже мене ради окаянного в тленную плоть облокийся , исторгни мя от окаянства , и утешение подаждь души моей окаянней . Вкорени в сердце мое творити Твоя повеления , и оставити лукавая деяния ,
и получити блаженства Твоя : на Тя бо , Господи , уповах , Спаси мя .
Аминь , аминь , аминь.
КОНДАК 7
На месте озлобления немощи смирившагося , Дево , исцели , из нездравия во здравие претворяющи . Слово Божие в Тя вселися , Богородице , и человекам Тя показа Небесную лествицу ; Тобою бо к нам Вышний сошел есть .
помилуй мя .
ИКОС 7
Господи , Царю Небесный , Утешителю , Душе истины , умилосердися и помилуй мя грешнаго раба Твоего , и отпусти ми недостойному , и прости вся , елика Ти согреших днесь яко человек , паче же и не яко человек , но и горее скота , вольныя моя грехи и невольныя , ведомыя и неведомыя : яже от юности и от науки злы , и яже суть от нагльства и уныния . Аще Именем Твоим кляхся , или похулих е в помышлении моем ; или кого укорих ; или оклеветах кого гневом моим , или опечалих , или о чем прогневахся ; или солгах , или безгодно спах , или нищ прииде ко мне , и презрех его ; или брата моего опечалих , или свадих , или кого осудих ; или развеличахся , или разгордехся , или разгневахся ; или стоящу ми на молитве , ум мой о лукавствии мира сего подвижеся , и развращение помыслих ;
или объедохся , или опихся , или без ума смеяхся ; или лукавое помыслих , или доброту чуждую видев , и тою уязвлен бых сердцем ; или неподобное глаголах , или греху брата моего посмеяхся , моя же суть безчисленная согрешения ; или о молитве не радих , или иное что содеях лукавое , не помню , та бо вся и больша сих содеях . Помилуй мя , Творче мой , Владыко , унылаго и недостойнаго раба Твоего , и остави ми , и отпусти , и прости мя , яко Благ и Человеколюбец , да с Миром лягу , усну и почию , блудный , грешный и окаянный аз , и поклонюся , и воспою , и прославлю Пречестное Имя Твое , со Отцем , и Единородным Его Сыном , ныне и присно и во веки .
Аминь , аминь , аминь.
КОНДАК 8
Сладчайшая Пресвятая Богородица , Спаси нас . Премудрости исполни всех и крепости Божественныя , Ипостасная Премудросте Вышняго ,
Богородицы ради , верою вопиющих : отец наших Боже , Благословен еси .
помилуй мя .
ИКОС 8
Ненавидящих и обидящих нас прости , Господи Человеколюбче , Благотворящим благосотвори . Братиям и сродникам нашим даруй яже ко Спасению прошения в жизнь вечную . В немощех сущия посети и исцеление даруй . Иже на мори управи . Путешествующим спутешествуй . Служащим и милующим нас грехов оставление даруй . Заповедовавших нам недостойным молитися о них помилуй по велицей Твоей милости . Помяни , Господи , прежде усопших отец и братий наших и упокой их идеже присещает свет лица Твоего . Помяни , Господи , братий наших плененных и избави я от вскаго обстояния . Помяни , Господи плодоносящих и доброделающих во святых Твоих церквах , и даждь им яже ко Спасению прошения в жизнь вечную . Помяни , Господи , и нас , смиренных и грешных и недостойных раб Твоих , и просвети наш ум светом разума Твоего , и настави нас на стезю заповедей Твоих , молитвами Пречистыя Владычицы нашея Богородицы и Приснодевы Марии и всех Твоих святых : яко Благословен еси во веки веков .
Аминь , аминь , аминь.
КОНДАК 9
Святая Святых Большая , рождшая всех святых Святейшее Слово и Радость Жизни всему миру явившая , приими моление недостойных раб Твоих и подаждь нам , просящим , велию Твою милость .
помилуй мя .
ИКОС 9
Аллилуия ! Аллилуия ! Аллилуия !
Исповедаю Тебе Господу Богу моему и Творцу , во Святой Троицы Единому , славимому и покланяемому : Единому Господу Отцу и Сыну и Святому Духу , вся мои грехи : ведомые и неведомые , вольные и невольныя : яже содеях во все дни живота моего , и на всякий час , и в настоящее время , и в прешедшия дни и нощи : делом , словом , помышлением : всякою неправдою , блудом , лукавством , корыстолюбием , злобою , завистию , убийством , распрею , обманом , злонравием , злоречием , клеветничеством , Богоненавистничеством , обидами , самовосхвалением , гордынию , изобретательностию на зло , непослушанием родителям , безрассудством , вероломством , нелюбовию , непримиримостию , немилостивостию - делая и одобряя делающих : и всеми моими чувствы : зрением , слухом , обонянием , вкусом , осязанием и прочими моими грехи : душевными вкупе и телесными . Имиже Тебя Бога моего и Творца прогневах и Ближняго моего онепрвдавах :
о сих жалея , винна себе Тебе Богу моему представляю , и имею волю каятися : точию , Господи Боже мой , помози ми , со слезами смиренно молю Тя : прешедшия же согрешения моя милосердием Твоим прости ми , и разреши от всех сих , яже изглаголах пред Тобою , яко Благ и Человеколюбец .
Аминь , аминь , аминь .
КОНДАК 10
Призри на мя недугующаго , Всенепорочная , и разреши страсти моя лютыя и неудобоисцельныя , яко да величаю Тебя , возвеличившую все человечество . Дреманием ленностным одержимь есмь , сон греховный тяготит сердце мое : Твоим , Сладчайшея Надеждо , бденным Ходатайством , воздвигни и Спаси мя .
помилуй мя .
ИКОС 10
Боже , очисти мя грешнаго , яко николиже сотворих благое пред Тобою ; но избави мя от лукаваго , и да будет во мне воля Твоя , да неосужденно отверзу уста моя недостойная и восхвалю Имя Твое , Святое :
Единаго Господа Отца и Сына и Святого Духа , ныне и присно и во веки веков .
Аминь , аминь , аминь .
КОНДАК 11
Умилостиви и мне сущаго от утробы Твоея , Владычице , и соблюди мя нескверна раба Твоего и непорчна , яко да прием Умнаго бисера , Освящуся . Марие , Мама Божия , благоухания честное селение , Твоими молитвами сосуд мя избранный соделай , яко да Освящений Причащуся Сына Твоего .
помилуй мя .
ИКОС 11
Тя благословим вышний Боже и Господи милости , творящаго присно с нами великая же и неизследованная , славная же и ужасная , ихже несть числа подавшаго нам исцеление в упокоение немощи нашея , и ослабление трудов многотрудныя плоти . Благодарим Тя , яко не истребил еси нас со беззаконьми нашими но человеколюбствовал еси обычно , и в нечаянии лежащия ны воздвигл еси , во еже славословити державу Твою . Темже молим безмерную Твою благость , просвети наша мысли , очеса , и ум наш от тяжкаго сна ленности возстави : отверзи наша уста , и исполни я Твоего хваления , яко да возможем непоколеблемо пети же и исповедатися Тебе , во всех и от всех славимому Богу , Безначальному Отцу , со Единородным Твоим Сыном , и Всесвятым и Благим и Животворящим Твоим Духом , ныне и присно и во веки веков .
Аминь , аминь , аминь .
КОНДАК 12
Милосердия двери отверзи нам , благословенная Богородице , надеющиеся на Тя да не погибнем , но да избавимся Тобою от бед : Ты бо еси Спасение Рода Христианскаго .
Свят Свят Свят Господь Саваоф Вседержитель !
вся Земля и Небеса полны Славы Его !
ИКОС 12
Взбранней Воеводе победительная , яко избавельшеся от вечныя смерти благодатию от Тебе рождшагося Христа Бога нашего и Твоим Маминым пред Ним ходатайством , благодарственная восписуем Ти , раби Твои : яко имущая державу непобедимую , от всяких нас бед и скорбных обстояний свободи , зовущих :
Радуйся Благодатная Богородице Дево : Пресвятая Радость всех Святых .
КОНДАК 13
Благого Царя благая Мама , Пречистая и Благословенная Богородице Марие , милость Сына Твоего и Бога нашего излей на страстную мою душу и Твоими молитвами настави мя на деяния благая , да прочее время живота моего без порока прейду и Тобою рай да обрящу . Богородице Дево , едина Чистая и Благословенная .
( Этот кондак читается трижды , затем 1 – й икос Господи ! Ты прибежище мое … и 1 - й кондак Святой Боже , Cвятой Крепкиий , Святой Безсмертный … )
МОЛИТВА
Владыко Господи Иисусе Христе Боже мой , иже неизреченнаго ради Твоего Человеколюбия на конец веков во плоть облокийся от Приснодевы Марии , славлю о мне Твое спасительное промышление , человек Твой , Владыко ; песнословлю Тя , яко Тебе ради Отца познах ; благословлю Тя , Его же ради и Дух Святой в мир прииде ; покланяюся Твоей по плоти Пречистей Мамы , таковей страшной тайне послужившей ; восхваляю Твоя Ангельская ликостояния , яко воспеватели и служители Твоего величиствия ; ублажаю Предтечу Иоанна , Тобою крещаемаго , Господи ; почитаю и произвестившия Тя пророки , прославляю апостолы Твоя святыя ; торжествую же и мученники , священники же Твоя славлю ; покланяюся преподобным Твоим , и вся Твоя праведники пестунствую . Таковаго и толикаго многаго и неизреченнаго лика Божественнаго в молитву привожду Тебе , всещедрому Богу , человек Твой , и сего ради прошу моим согрешением прощения , еже даруй ми всех Твоих ради святых , изряднее Святых Твоих Щедрот , яко БлагоСловен еси во векА : Аминь ! Аминь ! Аминь !